Stor pågang i denne barnehagen har resultert i to nye avdelinger
Den tysk-norske barnehagen er så populær at de måtte åpne to nye avdelinger før sommeren. Hva er det som gjør denne barnehagen så attraktiv? Kan det være fokuset på språkutvikling og det gode faglige miljøet?
Pågangen og etterspørselen er stor hos Den tysk-norske barnehagen. Faktisk så stor at de måtte utvide med to nye avdelinger før sommeren. Fortsatt er det ventelister både på småbarnsavdeling og storbarnsavdelingen. Christine Nielsen er en av de heldige foreldrene som fikk plass til tvillingene Trym og Tiril. Hun og mannen er begge norske, men de bodde tre år i Tyskland fra barna var ett år gamle.
- Vi liker godt at barna våre får oppleve enkelte tyske tradisjoner, samtidig som de også har norske tradisjoner som f.eks Santa Lucia. I tillegg er det et internasjonalt miljø, som vi tenker er sunt for barna.
Tidlig språkutvikling
I Den tysk-norske barnehagen lærer barna to språk, noe som bidrar til en bedre språkforståelse når barna blir eldre. Blant de ansatte jobber det både tyske og norske pedagoger som snakker tysk og norsk til barna. Det betyr at at barna hører to språk hver eneste dag. Barnehagestyrer Christiane Pedersen tror barna får en bedre språkforståelse av å høre flere språk, og hun oppfordrer også foreldre til å engasjere seg i barnas språkutvikling.
- Ved å høre flere språk vil barna også lære andre språk raskere. Det skjedde med mine barn som gikk i Den tysk-norske barnehagen. De lærte seg fransk og engelsk lynraskt på skolen, og siden de liker språk så godt, lærer de seg nå japansk. De har fem språk som de forholder seg til i løpet av uken, og synes det er kjempegøy. Det er selvfølgelig individuelt hvor raskt barna lærer seg språk, men det er viktig at foreldrene engasjerer seg. Det hjelper at barna ser at foreldrene også interesserer seg for språket, sier Christiane Pedersen.
Høy pedagogtetthet og godt samarbeid med skolen
Barnehagen har høy pedagogtetthet med hele 65% pedagoger. De engasjerte ansatte har også et godt samarbeid med skolen, og det blir lagt vekt på en trygg overgang fra barnehagen til skolen. Barneskolelæreren besøker førskolegruppa i barnehagen tre ganger i uken, og sammen øver de på det tyske språket på en leken måte og støtter dermed en vellykket skolestart. Barnehagen på sin side besøker førsteklassingene for å se hvordan det er på skolen.
- Vi har også ulike arrangementer sammen og karneval, slik at barna på de ulike trinnene og avdelingene blir kjent med hverandre. Vi kolleger møtes jevnlig og utveksler informasjon, og vi opplever det som stor styrke at det faglige miljøet er så stort. Nå gleder vi oss til å flytte til nye lokaler når det blir klart, sier Christiane.
Er du nysgjerrig på Den tysk-norske barnehagen? Les mer her.